Derde Artikel

Computerprogramma kan dyslexie voorkomen
Kinderen die op jonge leeftijd al tekenen van dyslexie vertonen, kunnen binnenkort geholpen worden door een speciaal trainingsprogramma. Finse wetenschappers ontwikkelden een computerspel dat latere leesproblemen kan voorkomen.

Vroege signalen
De Finse onderzoekers bestudeerden eerst de vroege signalen van dyslexie. Ze vergeleken 107 kinderen, meldt nu.nl. De helft van hen heeft dyslectische ouders, de andere helft heeft 'normale' ouders.

Klanken
De kinderen die later dyslexie ontwikkelen, hebben het moeilijker op vroege leeftijd om specifieke klanken te onderscheiden. Daarnaast zijn ze trager bij het benoemen van voorwerpen. Eens ze leren lezen, kunnen ze namen en klanken van letters moeilijker onthouden. Het duurt bij hen ook langer voordat het lezen van letters een automatisch proces wordt. Waardoor deze kinderen de gehele tekst minder goed begrijpen.

Oefeningen
De onderzoekers ontwikkelden een computerspel met oefeningen om kinderen met dyslexie op vroege leeftijd te helpen. Deze werken het beste als je ermee begint voor de basisschool. Maar ook eens de kinderen leren lezen, kunnen de oefeningen nog baten. (ep)

E. P. Computerprogramma kan dyslexie voorkomen, in: Het Nieuwsblad, 29/08/08.

Unless otherwise stated, the content of this page is licensed under Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License